Tips og råd til nedbetaling av lån uten sikkerhet / forbrukslån

Den norske husholdningsgjelden er høy. Ifølge regjeringen.no utgjør forbrukslån samlet rundt 3 % av husholdningsgjelden, men den er økende og har over flere år vært dobbelt så høy som den generelle gjeldsveksten. Regjeringen har nå kommet med nye krav som bankene må forholde seg til for å dempe gjeldsveksten. Det viktigste nye tiltaket er gjeldsinformasjon. Bedre oversikt over kundenes gjeld skal gi bedre kredittvurderinger.

Den nye forskriften har blant annet krav om betjeningsevne. Kunden skal tåle en renteøkning på 5 prosentpoeng på samlet gjeld. Samlet gjeld skal heller ikke overstige 5 ganger årsinntekt. Bankene skal også kreve månedlig nedbetaling som er så stor at forbrukslånet er nedbetalt i løpet av maks 5 år. Så tallet 5 er det magiske tallet som skal gjøre det lettere for alle å huske de nye reglene.

Prioritere nedbetaling

Man har sett noe man vil ha, og man vil ha det nå! Så man tar opp et forbrukslån, og ny bil eller nytt bad er i boks. Deretter begynner betalingskravene å komme, og etter hvert begynner glansen av det man kjøpte å forsvinne. Likevel er det lenge til lånet er nedbetalt. Etter hvert er det følelsen av hvor godt det hadde vært å være gjeldfri som tar overhånd.

Det er mulig å bli gjeldfri raskt, det må bare prioriteres. Det betyr at å betale ned på lånet kommer før innkjøp av nye ting. Enklere sagt enn gjort – absolutt. Vi bombarderes daglig av reklame og fristelser fra morgen til kveld. Det er ikke til å unngå å gå på noen smeller her. Men er man bevisst og har fokus på at dette skal man klare, så blir det gradvis lettere.

Sett opp et budsjett

Billige-forbrukslån anbefaler å sette opp et budsjett blir det mye enklere å nå målet. Få en oversikt over alle inntekter og utgifter, også de små kjøpene som en kaffe på vei til jobben, en bolle på bakeriet, en flaske vann etter trening. Alt dette som på magisk vis tømmer kontoen. Kanskje kan man en periode kan la være å spise ute og heller lage all mat selv.

De fleste vil oppdage at det er noen penger å spare her og der som samlet blir en fin sum på slutten av måneden, som kan brukes til å betale fortere ned på lånet. Og oppdager man at det ikke er noe å gå på, at man allerede lever på et stramt budsjett, så skal man være glad for at man klarer å følge den avtalte nedbetalingsplanen hver måned.

Motivasjon

Det er ikke til å komme bort fra at det kan være krevende å leve på et stramt budsjett over lengre tid. Man kan gå skikkelig lei og glemme målet litt. Da kan det være en god idé å sette opp delmål, og så unne seg noe når dette målet er nådd. Det kan være å kjøpe en ny genser, gå på restaurant, eller en hvilken som helst belønning!

Å lage en liste over hva man skal gjøre når lånet er nedbetalt og henge på kjøleskapet gjør det lettere å holde fokus. Hva blir annerledes når lånet er betalt, hva skal man gjøre med alle pengene man plutselig får tilgjengelig. Ha noe å se fram til. Det er som med trening, man har et mål man vil oppnå, men vet det er mye svette og slit før man kommer dit.

Låne kun så mye som man trenger

Når man tar opp et forbrukslån, tar man på seg en økonomisk forpliktelse. Bankene kan gi tilbud om mer lån enn man egentlig hadde tenkt, og det kan være lett å falle for fristelsen til å ta imot disse pengene. Men da må man holde hodet kaldt og være bevisst på at et forbrukslån er et gode og en nyttig ressurs, men det er også dyrt.

Ved behov for å låne et mindre beløp, vurder også andre alternativer enn forbrukslån. Kanskje kan kredittkortet brukes helt eller delvis. Vet man at det kommer penger inn, så er betalinger gjort med kredittkortet gratis den første måneden. Kanskje kan man låne litt hos familie eller venner. Det er rentefritt, men glem ikke å prioritere denne gjelden hvis man ønsker at vennskapet skal bestå!

Konklusjon:

  • Sett opp et budsjett
  • Prioriter nedbetaling istedenfor å kjøpe nye ting
  • Lag en oversikt over faste utgifter og inntekter

Raskere nedbetaling av lån krever en plan og at man holder fokus. Lånet oppfylte den drømmen man hadde, og nå skal det betales tilbake. Og det trenger overhodet ikke være en tung bør, når man har satt opp et budsjett og føler at man har kontroll og man ser at det gjør en forskjell så kommer mestringsfølelsen. Og da har man sjelden lyst til å gi seg før målet er nådd!